Zapiekanka z ryżu, kurczaka i pieczarek

Zapiekanka, którą uraczyła nas kiedyś kuzynka Jola. Jest bardzo smaczna, łatwa do odgrzania, więc na stałe u nas zagościła.

Składniki:
– 1 i ½ szkl. ryżu
– 500 gram pieczarek
– 1 cebula
– 1 pierś z kurczaka
– sos:  starty imbir, sól, pieprz, mała starta marchewka, ząbek czosnku, 5 grzybków mun, mielona słodka papryka, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 300 ml wody
lub  gotowy fix do potraw chińskich.

Ryż ugotować al dente. Pieczarki umyć, drobno pokroić. Na patelni podgrzać łyżkę oleju i podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Dodać do niej pieczarki i również podsmażyć do odparowania płynu. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć papryką i podsmażyć.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż, pieczarki, kurczaka i na wierzchu znowu ryż. Całość polać sosem przygotowanym samodzielnie lub z fixu do potraw chińskich.
Aby samodzielnie przygotować sos należy: zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach, drobno pokroić grzybki i czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić te składniki. Chwilę mieszać. Dodać sos sojowy i przyprawy do smaku. W 300 ml zimnej wody trzeba rozrobić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać na patelnię. Całość gotować do zgęstnienia.
Zapiekankę podgrzać w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *