Biały barszcz

Biały barszcz, który nie jest na zakwasie. Tak tę zupę gotowała babcia, potem mama. U mnie w domu na zakwasie gotuje się żurek, a barszcz zakwaszany jest cytryną lub kwaskiem cytrynowym. 🙂 Takie różnice regionalne. Gorąco wam polecam wypróbowanie.

Składniki:
– 1 golonka
– pasek surowych żeberek
– 5 litrów wody
– liść laurowy, sól, ziarna pieprzu
– 2 duże cebule
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 2-3 suszone grzyby
– 1 łyżka majeranku
– sok z cytryny
– 200 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki mąki

Do osolonej wody włożyć, mięso, liść laurowy, ziarna pieprzu, cebule, marchew, pietruszkę, grzyby i gotować do czasu, kiedy mięso będzie miękkie. Włoszczyznę wyjąć i zużyć do sałatki. Zakwasić sokiem z cytryny. W śmietanie dokładnie rozrobić mąkę. Do tej mieszaniny wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i wlać całość do garnka z zupą. Na koniec wsypać majeranek.

One thought on “Biały barszcz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *