Babka

Szybka, prosta, delikatna, a przy tym wilgotna babka. Idealna.

Składniki (na okrągłą foremkę lub keksówkę):
– 4 jajka
– 1 szkl. cukru
– 1 szkl. mąki ziemniaczanej
– 5 łyżek mąki zwykłej
– 1 duża łyżka proszku do pieczenia
– 1 szkl. oleju
– 1 łyżka octu
– 1 łyżka kakao

Ubić białka ze szczyptą soli. Powoli dodawać żółtka i cukier i nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i miksować. Na koniec wlać olej i ocet i znowu zmiksować. Z masy odlać ok. 1/3, do której należy dołożyć łyżkę kakao i dobrze wymieszać.
Foremkę starannie wysmarować masłem i posypać wiórkami kokosowymi (lub bułką tartą).
Najpierw wlać część jasnego ciasta, na to wyłożyć masę z kakao i na wierzch znowu wylać jasne.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez około godzinę (można sprawdzić patyczkiem czy babka jest gotowa). Po upieczeniu trzeba wyjąć babkę z foremki i zostawić obróconą do góry dnem aż do wystygnięcia. Na koniec można ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

One thought on “Babka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *