Tarta z brokułem, boczkiem i suszonymi pomidorami

Jedno z ulubionych dań obiadowych mojej rodziny. Ja jestem szczęśliwa, że dzieci bez marudzenia jedzą warzywa, a oni są szczęśliwi, bo tarty imitują pizzę. 🙂 Dziś wersja na kruchym spodzie, ale przy braku czasu można na spód wykorzystać gotowe ciasto francuskie.

Składniki na kruchy spód:
– 1 i ½ szkl. mąki pszennej np. typ 500
– 2/3 kostki zimnego masła (ok. 140 gram)
– 2 żółtka
– 2 łyżki zimnej wody
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki przypraw np. czosnek granulowany lub zioła prowansalskie

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę. Nożem kroić masło. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem (albo wylepiać po kawałku, albo rozwałkować i przenieść na wałku). Nakłuć ciasto widelcem, wysypać grochem lub specjalnymi kulkami obciążającymi i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180C piekarnika.

Składniki farsz:
– 1 brokuł
– 150 gram drobno pokrojonego bekonu
– suszone pomidory
– 4 jajka
– 300 ml słodkiej śmietany np. kremówki
– sól, pieprz, słodka papryka

Brokuł krótko pogotować (ma być twardawy). Boczek drobno pokroić i zesmażyć, żeby wytopił się nadmiar tłuszczu. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić. Na podpieczonym spodzie (jeśli używamy ciasta francuskiego to spodu nie trzeba wcześniej piec) poukładać brokuły, boczek i pomidory. W innym naczyniu roztrzepać jajka ze śmietaną i przyprawami (pomidory i boczek są słone, więc trzeba uważać, żeby nie przesadzić z solą) i tę mieszankę wylać na przygotowaną tartę. Piec w 180C ok. 30-40 minut.

2 thoughts on “Tarta z brokułem, boczkiem i suszonymi pomidorami

    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :).
      Z przyjemnością przejrzałam Wasze wpisy. A ciasteczka owsiane z jabłkami na pewno wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *