Gofry owsiane – najprostsze – wersja wytrawna

Proste gofry, które wymagają jedynie czterech składników. Najlepiej smakują bezpośrednio po upieczeniu. Równie dobrze sprawdzą się z dodatkiem cukru pudru czy dżemu, jak i w wersji wytrawnej. U nas tym razem w towarzystwie sosu pieczarkowego.

Składniki (ok. 5 sztuk):
– czubata szklanka błyskawicznych płatków owsianych
– szczypta soli
– dwie szklanki mleka
– łyżeczka oleju
Wszystkie wymienione składniki dokładnie wymieszać i zostawić na 20 minut do napęcznienia. Gofrownicę delikatnie natłuścić, rozgrzać i nałożyć trzy łyżki ciasta. Piec około 6 minut.
Ciasto można przechować w lodówce do następnego dnia i dopiero wtedy piec gofry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *