Dżem z aronii i jabłek

Lato w pełni a pogoda nie sprzyja robieniu zapraw :). Tym razem zamykałam w słoikach witaminową bombę czyli aronię. Sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory. Pamiętajcie, że aronię należy przed smażeniem zamrozić na przynajmniej dwa dni. Mniej będzie wtedy wyczuwalna goryczka.


Składniki:
– 1 kg aronii
– 0,5 kg cukru
– 0,5 kg jabłek

Aronię umyć, wyrzucić gałązki, lekko osuszyć i zamrozić. Po przynajmniej dwóch dniach można przystąpić do smażenia. Wyjąć aronię, wsypać do garnka, dodać cukier, obrane i starte na tarce jabłka (należy pozbyć się gniazd nasiennych) i smażyć na niewielkim gazie. Trzeba pamiętać, aby od czasu do czasu mieszać owoce. Smażyć tak długo, aby otrzymać pożądaną konsystencję. Gorący dżem przekładać do wyparzonych, suchych słoików i starannie zakręcać. Słoiki umieścić w dużym garnku, wlać wody sięgającej do ¾ ich wysokości i gotować. Od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć należy liczyć 15 minut. Na koniec wyjąć słoiki z garnka i ułożyć do góry dnem do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *