Ciasto z kaszą manną i owocami, jak sernik

Ciasto dobre na lato. Smakuje niemal jak sernik. Najlepiej przechowywać je w lodówce.

Składniki na ciasto (na formę 39 x 25 cm):
– 3 szkl. mąki pszennej (można dać dwie szklanki pszennej i jedną szklankę krupczatki)
– 2 jajka
– pół szkl. cukru
– 200 g zimnego masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki szybko zagnieść (lub wykorzystać do tego malakser). Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2:1 i włożyć do woreczków foliowych i schłodzić przez kilka godzin.

Składniki na nadzienie:
– 1 op. budyniu waniliowego (na pół litra mleka)
– 1 szkl. kaszy manny
– 3/4 szkl. cukru
– 500 g kwaśnej śmietany
– 6 jajek
– 1 l mleka
– 2 szkl. czarnej porzeczki lub innych drobnych owoców

Z litra mleka odlać pół szklanki i w tym rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wsypać kaszę mannę, nadal gotować i ciągle mieszać rózgą (mieszanie łyżką może nie uchronić przed powstaniem grudek). Wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia stale mieszając. Na koniec zdjąć z gazu i zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać do masy z kaszy. Dobrze wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Na koniec wsypać owoce i wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem zetrzeć na tarce większą porcję ciasta i przygnieść dłonią. Na ciasto wylać masę z kaszy manny z owocami. Resztę ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Piec w 180C przez około 1 godzinę.

Źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *