Schab w ziołach na parze

Gotowych wędlin staram się nie kupować. Zastępuję je różnymi pastami z warzyw, jajek, wędzonych ryb, humusem, ale co jakiś czas rodzina domaga się mięsa w kanapce ;). Takie gotowe plastry można również zatopić w sosie i podać na obiad.

Składniki:
– ok. 1 kg schabu bez kości w jednym kawałku
– 3 ząbki czosnku
– przyprawy: sól, majeranek, cząber, chilli

Mięso umyć i osuszyć. Ostrym czubkiem noża robić w mięsie niewielkie otwory, w których umieścić kawałki obranych ząbków czosnku. Obficie obsypać schab przyprawami. Umieścić go w zamkniętym pojemniku w lodówce na jedną dobę.
Po tym czasie mięso włożyć do parowara lub umieścić na podkładce do parowania pyz. Gotować około jednej godziny. Zostawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Kroić dopiero, gdy mięso będzie schłodzone.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *