Placki z kalafiora

Niewiele składników, za to ekstra efekt. 🙂 Podawać można np. z jogurtem naturalnym. Z tych składników otrzymacie dużą porcję.

Składniki (ok. 30 placków):
1 kg kalafiora
1 szkl. mąki kukurydzianej
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
2 pęczki koperku
7 dużych jajek
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżeczka soli i pół łyżeczki mielonego pieprzu

Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. Zetrzeć go na tarce (nie gotować) lub pokrojonego na mniejsze kawałki przez kilka sekund rozdrobnić w blenderze. Dodać do niego resztę składników i całość wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać po jednej dużej łyżce masy na placek. Smażyć najpierw z jednej strony, a następnie obrócić na drugą. Odkładać gotowe placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *