Owsiano-kokosowy placek z rabarbarem

Błyskawiczny do zrobienia placek, który jest elegantszą wersją owoców zapiekanych z kruszonką. 🙂

Składniki na ciasto (forma 20 cm x 20 cm):
2 szkl. płatków owsianych
1 i ½ szkl. mąki pszennej
1 szkl. wiórków kokosowych
½ szkl. cukru
szczypta soli
250 g roztopionego masła

Wszystkie sypkie składniki wymieszać i zalać roztopionym masłem. Wyrobić ręką, aż do otrzymania konsystencji kruszonki.

Składniki na nadzienie:
700 g rabarbaru pokrojonego na mniejsze kawałki
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Pokrojony, ale nie obrany rabarbar, gotować do zmięknięcia przez około 5 minut, z 2 łyżkami wody i cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w szklance z pozostałymi 2 łyżkami wody.  Dodać do rabarbaru, wymieszać, krótko zagotować (do zgęstnienia).
Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać większą częścią kruszonki i wklepać, aby powstał spód ciasta. Na niego wyłożyć nadzienie owocowe, a następnie przykryć pozostałą kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut do zarumienienia się ciasta.

Źródło przepisu (z moimi małymi zmianami): mojewypieki.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *