Sernik na zimno z musem rabarbarowym

Smakowity, orzeźwiający, nieprzesłodzony. Alternatywa dla lodów. Mus z rabarbaru jest wymieszany z masą serową, więc jeśli macie dzieci, na które „źle działa” widok warzyw czy owoców, a chcecie, aby jednak pojawiały się one w ich diecie to jest to propozycja dla Was.

Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):
200 g herbatników
70 g rozpuszczonego masła

Herbatniki rozkruszyć w blenderze lub włożyć do woreczka i uderzać tłuczkiem. Następnie do rozkruszonych ciastek wlać masło i wymieszać. Masę wyłożyć na spód foremki, ugniatając mocno dłońmi. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę:
500 g sera białego mielonego
300 ml śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru
50 g żelatyny
700 g rabarbaru pokrojonego na mniejsze kawałki + 2 łyżki cukru

Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać). Umieścić w garnku z dwoma łyżkami cukru i gotować do momentu kiedy będą miękkie. Zblendować.
Żelatynę zalać zimną wodą (ma być jedynie zakryta) i odstawić.
W misce zmiksować biały ser z cukrem pudrem i masą z rabarbaru.
Śmietanę w innym naczyniu ubić na sztywno.
Żelatynę delikatnie podgrzewać do momentu kiedy się rozpuści (nie doprowadzać do zagotowania).
Dodać do niej łyżkę masy serowej, wymieszać i dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty sera.
Na koniec w masę delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
Całość wylać na spód z ciasteczek i umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *