Paluszki kokosowe – bezglutenowe

Delikatne, bezglutenowe ciasteczka. Rzadko się zdarza, że deser bezglutenowy smakuje osobom nie będącym na tej diecie, a tu miła niespodzianka. 🙂

Składniki:
200 g masła w temperaturze pokojowej
1/3 szkl. cukru
1 jajko
300 g (2 i ½ szkl.) mąki ryżowej
½ szkl. wiórków kokosowych (+ ilość do obtoczenia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka mielonego imbiru

Masło wraz z cukrem ucierać mikserem do momentu kiedy zmieni barwę na znacznie jaśniejszą. Wtedy dodać jajko i znowu chwilę ucierać. Do tej masy wsypać partiami resztę składników (razem wymieszanych) i dobrze całość wymieszać, a następnie zagnieść ciasto ręcznie (jest klejące). Przełożyć do miseczki, przykryć folią i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Na koniec odrywać po kawałku ciasta i formować paluszki (trzeba mocno dociskać ciasto, ponieważ się kruszy), które następnie obtaczać w wiórkach kokosowych i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Źródło przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *