Chlebek przyjaźni

Ciasto, które jest znane pod różnymi nazwami – chlebek przyjaźni, ciasto Hermana, ciasto watykańskie czy ciasto amiszów. Coś pomiędzy babką a keksem. Z aromatem jak w babce szampańskiej. 😉 Bazą do jego powstania jest zaczyn, który albo dostaje się od kogoś, albo przygotowuje samemu. Ja zaczyn i przepis dostałam od Magdy. Wystarczy wszystko zmiksować i upiec, aby cieszyć się ciastem przez kolejne dni.

Składniki na zaczyn (tylko jeśli się go nie dostało):
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
10 g drożdży
Wszystko razem wymieszać (drewnianą łyżką) w misce. Następnie nakryć miskę ściereczką i odstawić na 10 dni.

Sposób postępowania – dotyczy zarówno zaczynu otrzymanego, jak i przygotowanego samodzielnie:
Zaczyn codziennie przemieszać. Piątego i dziesiątego dnia dodać do niego: 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki i 1 szkl. mleka. Dziesiątego dnia (po dodaniu wymienionych wyżej składników) przystąpić do pieczenia.

Składniki (na 2 keksówki):
1 szkl. oleju
3 jajka
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 szkl. mąki pszennej np. typ 500
ok. 200 g bakalii

Z zaczynu: 1 szklankę masy zostawić do „hodowli” na następne ciasto, 1 szklankę dać przyjaciółce, a do pozostałej masy dodać wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii.
Całość miksować, najpierw na niskich obrotach, a potem do dokładnego połączenia, na wyższych. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką. Masę wylać do dwóch keksówek wysmarowanych dokładnie masłem. Można również piec w jednej, wtedy chlebek będzie wyższy i trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy na pewno środek jest dobrze upieczony.
Ciasto po upieczeniu odstawić na około 5 minut, a następnie wyjąć z foremek do odparowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *