Torcik śliwkowo-cynamonowy

Prosta propozycja w jesienno-zimowych smakach. 🙂

Składniki na biszkopt (średnica tortownicy: 24-26 cm):
– 5 jaj
– ¾ szkl. cukru
– 2/3  szkl. mąki pszennej tortowej
– 1/3 szkl. kakao
– pół łyżeczki cynamonu
– pół szkl. naparu herbaty (osłodzonego)

Do białek wsypać szczyptę soli i miksować, aż będą sztywne (nie spłyną z odwróconej do góry nogami miski). Następnie dodawać powoli, partiami cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec dokładać po jednym żółtku i nadal miksować.
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać do jajecznej masy. Teraz całość delikatnie, ale starannie wymieszać (już nie miksować).
Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, a boki zostawić, niczym nie smarować. Wylać ciasto.
Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160C. Piec ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe).
Następnie tortownicę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt nożem obkroić na bokach i wyjąć układając spodem do góry.
Naponczować go osłodzonym naparem herbacianym.

Pozostałe składniki:
– ok. 300 g powideł śliwkowych
– 200 g serka mascarpone
– 3 łyżki cukru pudru
– 100 g śmietany kremówki (30%)
– pół łyżeczki cynamonu

Serek, śmietanę, cynamon i cukier, dość długo ubijać, aby masa była puszysta.
Na nasączony herbatą spód rozsmarować powidła.
Na nie wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch można udekorować wiórkami czekolady.
Ciasto przed krojeniem schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *