Ciasto z batatami

Ciasto, które jest produktem pomiędzy sernikiem a budyniem. W związku z tym, domownicy przyjęli je tak dobrze, że szybko musiałam piec drugie. Ładny pomarańczowy kolor, trochę odmienny smak, mała ilość dodanego cukru (tylko pół szklanki) – to atuty. Wykonanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim dziecko (jeśli obierzecie mu bataty ;)).
Dwie uwagi: 1) nie dodajemy tu ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej; 2) ciasto w piekarniku rośnie, a gdy stygnie opada. Na zdjęciach widać, efekt tego zjawiska, taką oddzielającą się skórkę.

Składniki (na tortownicę średnica 24 cm):
– 750 g ugotowanych i ostudzonych batatów
– 200 g mleczka kokosowego
– 4 jajka
– 100 g rozpuszczonego masła
– pół szkl. cukru
– 1 i ½ szkl. mąki pszennej
– 1 łyżeczka cynamonu

Ugotować obrane bataty i zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki dodać do misy blendera i zblendować, aby uzyskać gładką masę. Na koniec dodać mąkę i zmiksować do połączenia składników.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C. Piec około godziny. Kroić dopiero po ostudzeniu.

Przepis z newslettera thermomix.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *