Ciasteczka – misie z niespodzianką

Zauroczyło mnie zdjęcie tych ciasteczek zauważone w internecie. Pomysłodawczynią była Maa Tamagosan. W oryginale misie trzymają w łapkach migdała. Jedna z moich wersji ma  czekoladowe serca (serca kupiłam gotowe w dziale z ozdobami do tortów). Przepis jest „spolszczony”.

Składniki (ok. 30 sztuk):
– 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
– 200 g masła
– 2/3 szkl. cukru pudru
– 2 żółtka
– szczypta soli
– migdały lub serca czekoladowe do dekoracji

Zagnieść szybko ciasto (lub zrobić to w malakserze), owinąć folią i schłodzić co najmniej pół godziny. Następnie po kawałku wałkować, podsypując mąką, wycinać kształty, układać migdały i zawijać rączki. Trzeba starać się szybko pracować, aby ciasto nie ogrzało się za bardzo. Wkładać do nagrzanego piekarnika. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180C ok. 10 minut.
Uwaga! Ciasteczek nie zdejmować od razu z blaszki. Należy poczekać chwilę, aby przestygły, wtedy mniej się kruszą.
Jeśli chcecie przygotować wersję z sercami z czekolady, to dobrze jest czekoladowe elementy również mocno schłodzić w lodówce, najlepiej przez cały dzień lub pół godziny w zamrażalniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *