Pasta z dyni

Kolejna na blogu pasta warzywna do pieczywa, naleśników czy tortilli. Łatwa do przygotowania, o lekko słodkawym posmaku.

Składniki:
– około pół kilo dyni
– pęczek koperku
– 1 papryczka chilli
– sól, pieprz, curry
– oliwa
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i wyrzucić pestki. Ułożyć ją na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez około pół godziny. Z upieczonej dyni usunąć skórkę. Zblendować razem: upieczony miąższ dyni, pokrojony koperek, papryczkę chilli (po usunięciu pestek), sól, pieprz, curry i około 2-3 łyżki oliwy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta to dodać jeszcze oliwy. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *