Placki z dyni

Jeśli lubicie placki ziemniaczane to te również Wam zasmakują.

Składniki:
– pół kg dyni
– 1 cebula średniej wielkości
– pęczek koperku
– 2 jajka
– 2/3 szkl. mąki pszennej (może będzie trzeba jej dosypać, jeśli dynia będzie bardziej wilgotna)
– sól, pieprz, chili w proszku

Z dyni usunąć pestki. Jeśli wybierzecie dynię hokkaido, to nie trzeba jej obierać. Pozostałe gatunki niestety tak. Dynię i cebulę zetrzeć na średnich oczkach. Masę wymieszać z jajkami, mąką, drobno posiekanym koperkiem i przyprawami.
Smażyć małymi partiami na rozgrzanej patelni polanej olejem. Po podsmażeniu z jednej strony każdy placek przełożyć i chwilę smażyć z drugiej.
Wykładać gotowe placki na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *