Fritatta z cukinią i kurkami

Sezonowe składniki i proste danie bez mięsa gotowe. 😉

Składniki (forma o średnicy ok. 24 cm):
– 5 jajek
– 2 niewielkie cukinie
– pęczek koperku
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 250 g kurek
– sól, pieprz, tymianek

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką). Posolić ją, odstawić na ok. 10 minut, a następnie odsączyć z soku, który wydzieliła.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić ją na odrobinie masła. Dodać drobno pokrojony ząbek czosnku, chwilę smażyć i przełożyć cebulę z czosnkiem do miseczki. Na tę samą patelnię wrzucić oczyszczone kurki. Podsmażać je na „dużym gazie”, aż odparuje płyn, który wydzielą.
W miseczce roztrzepać jajka z przyprawami. Dodać do nich cukinie, cebulę z czosnkiem, kurki oraz drobno pokrojony koperek i wszystko starannie wymieszać.
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *