Babka z cukinią i bakaliami

Wilgotne ciasto pachnące cynamonem. Obecność cukinii niewyczuwalna :). Świetnie smakuje z cytrynowym lukrem.

Składniki (na keksówkę):
– 2 jajka
– 1 szkl. cukru
– 3 szkl. przesianej mąki pszennej
– 500 g cukinii (3 szklanki startej cukinii)
– 150 g roztopionego masła
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 szkl. żurawiny lub rodzynek
– 1 szkl. orzechów
– szczypta soli

Cukier zmiksować z jajkami (można roztrzepać rózgą). Dodać świeżo startą cukinię oraz roztopione masło. Całość dobrze wymieszać.
W oddzielnej misce wymieszać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Te sypkie składniki dodać do ciasta i znowu wymieszać (nie miksować). Na koniec wrzucić bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej dokładnie masłem.
Piec w 175C przez około godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest dobrze upieczone. Odstawić na około 5 minut, a następnie wyjąć babkę z foremki i pozwolić jej ostygnąć na kratce. Kroić dopiero po ostudzeniu.

Przepis nieco zmodyfikowany na podstawie: http://www.simplyrecipes.com/recipes/zucchini_muffins/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *