Mojo verde – sos z papryki i natki pietruszki

Tradycyjny kanaryjski sos do wszystkiego :). Do ryb, ziemniaków, sałatek itp. Pyszny, łatwy do wykonania i do tego zdrowy. Smakuje nawet mojej córce, która podobno nie lubi papryki. 😉 Można go przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (do 5 dni).

Składniki:
– 1 zielona papryka
– pęczek natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka kuminu
– sól, pieprz
– 100 ml oliwy

Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w pojemniku blendera. Dodać drobniej pokrojoną natkę pietruszki oraz umytą, pokrojoną paprykę (bez gniazda nasiennego). Zblendować. Dołożyć sok z cytryny, przyprawy oraz oliwę. Zblendować do połączenia składników i gotowe. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *