Ciasto drożdżowe z czarną porzeczką

Ciasto drożdżowe z owocami, a bez kruszonki? Może warto spróbować :). Niezbyt słodkie, mięciutkie. U mnie zniknęło ekspresowo.

Składniki (na formę ok. 39 x 25 cm):
– 3 szk. przesianej mąki pszennej
– niepełna szklanka ciepłego mleka
– 40 g drożdży
– pół szkl. cukru
– 80 g masła, które należy rozpuścić
– szczypta soli
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 500 g owoców + ok. 2 łyżek brązowego cukru do posypania

Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące). Dodać do niego rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i dobrze wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły „rosnąć”.
W misce wymieszać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, jajka. Dodać mleko z drożdżami i dobrze wymieszać/wyrobić końcówką miksera do ciasta drożdżowego (hak). Wlać rozpuszczone mleko i znowu wyrobić. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Blaszkę wysmarować masłem. Wyłożyć na nią ciasto, a następnie wysypać umyte i osuszone owoce. Całość posypać brązowym cukrem.
Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 150C, a następnie zwiększyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli tak to wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *