Mrożenie fasolki szparagowej

Sezon na fasolkę szparagową jest krótki, więc korzystajmy i zapakujmy ją do zamrażarki, żeby wykorzystać zapasy zimą. Nawet osoby, które nie mają wprawy w „przetwarzaniu” żywności są w stanie zamrozić fasolkę. To proste. 🙂

Składniki:
– fasolka szparagowa świeża
– woda
– sól

Fasolkę obkroić, czyli pozbyć się końcówek. Umyć i ułożyć w garnku. Zalać wodą i posolić (około ½ łyżeczki soli na 1 litr wody). Gotować dwie minuty od momentu wrzenia. Fasolkę odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Zostawić, aby obciekła. Zapakować do woreczków i włożyć do zamrażarki.
Chcąc ją wykorzystać należy włożyć zamrożoną fasolkę do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować do miękkości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *