Sos bazyliowy

Sos jadłam w Ciechocinku, gdzie miła Pani z restauracji zdradziła składniki, ale bez informacji o proporcjach. Kilka prób i … wyszło. Jest więcej niż pyszny.

Składniki:
– 1 ząbek czosnku
– garść świeżej bazylii
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżeczki ostrej musztardy
– 3 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz
– 2/3 szkl. oliwy

Zblendować razem: czosnek, bazylię, miód, musztardę, sok z cytryny. Następnie nie przerywając blendowania powoli dolewać oliwę. Odstawić blender jak tylko będzie jednolita konsystencja. Doprawić solą i pieprzem.
Sos jest idealny do sałaty, pomidorów itp. Można go przez kilka dni przechowywać w zamkniętym pudełku w lodówce.

3 thoughts on “Sos bazyliowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *