Babka ziemniaczana

Dziś powrót do tradycji. Może zamiast placków ziemniaczanych przygotujecie na obiad ziemniaczaną babkę. Można ją podawać zarówno na ciepło z sosem, jak i na zimno z konfiturą.

Składniki (na keksówkę):
– 1,5 kg obranych ziemniaków
– 200 g boczku surowego i kiełbasy
– 3 jajka
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 cebule
– sól, pieprz, papryka chilli, majeranek

Na patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek i kiełbasę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Całość odstawić, aby przestygła.
Obrane ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Następnie porcje masy ziemniaczanej przekładać do gazy lub lnianej ściereczki i odciskać z płynu. Do odciśniętych ziemniaków dodać podsmażoną wędlinę z cebulą, jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *