Babka szampańska

Prosta do wykonania, wilgotna, a jednocześnie puszysta babka, z aromatem szampana. 🙂
Inspiracja pani Wandzi.

Składniki:
– 2 i ½   szkl. mąki pszennej
– 4 jaja
– ¾  szkl. oleju
– ¾  szkl. cukru
– ¾ szkl. szampana
– 1 cukier wanilinowy
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Olej, szampan i żółtka wymieszać rózgą do połączenia.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy wymieszać w oddzielnym naczyniu. Do tej mieszanki wlać składniki płynne i mieszać do połączenia.
Białka jaj ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem.
Następnie białka partiami dodawać do ciasta i delikatnie mieszać do połączenia.

Masę przelać do foremki dokładnie wysmarowanej tłuszczem (nie trzeba obsypywać formy mąką czy bułką tartą).
Piec w temperaturze 175 stopni 55-60 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Odstawić na około 5 minut, a następnie wyjąć z formy, aby ostygła.
Po ostudzeniu może być konieczność ścięcia czubka, żeby móc ją ładnie zaserwować. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *