Murzynek na czerwonym winie z gruszkami

Pamiętacie przepisy na murzynki. Teraz w dobie brownie trochę zapomniane, choć warto je przygotować.

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
– 4 jaja
– 250 g masła – pokrojone na kawałki
– 1  szkl. cukru
– 2 łyżki mleka
– 6 łyżek kakao
– 1 i ½ szkl. mąki
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 7 łyżek czerwonego wina (lub 4 łyżki nalewki)
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 2 duże gruszki – obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę

Masło, cukier, kakao, cukier wanilinowy, mleko umieścić w garnku i gotować do całkowitego połączenia (cały czas mieszać). Z masy do miseczki odłożyć 7 łyżek (będzie to polewa). Następnie resztę odstawić do częściowego ostygnięcia. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, wino i na niskich obrotach zmiksować do połączenia. Na koniec dodać ubitą (ze szczyptą soli) pianę z białek i wymieszać całość łyżką do połączenia.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek.
Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180C. Sprawdzić czy patyczek jest suchy.
Gdy ciasto ostygnie to polać je odłożoną wcześniej masą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *