Smażone piersi kaczki

Jeśli macie mało czasu na przygotowanie obiadu to warto wybrać piersi kaczki. Można je wykorzystać tradycyjnie lub ułożyć na sałacie czy włożyć do tortilli.

Składniki:
– 2 piersi kaczki
– sól, pieprz, tymianek

Piersi umyć, osuszyć i ponacinać skórę (zrobić kratkę) oraz oprószyć przyprawami. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) położyć piersi skórą do dołu. Smażyć około 5 minut – do momentu, kiedy skóra będzie zarumieniona, a tłuszcz wytopiony. Wtedy obrócić na drugą stronę i smażyć około 3 minut.
Patelnię z mięsem (skórą do góry) wstawić na 6-8 minut do piekarnika nagrzanego do 190C.
Po wyjęciu z piekarnika mięso musi odpocząć około 5 minut, aby po rozkrojeniu nie wypłynęły soki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *