Lasagne z mięsem i brokułami

Cóż potrzebne jest sporo składników. Trzeba ubrudzić stertę naczyń. Za to radość domowników gwarantowana. 🙂

Składniki:
– 500 g mielonego mięsa
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 500 ml przecieru pomidorowego
– płaty makaronu lasagne
– 500 g brokułu
– sól, pieprz, oregano, bazylia

Na patelni zeszklić drobno pokrojone cebulę oraz czosnek, na łyżce oleju i dodać mięso. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią. Całość smażyć, aby mięso nie było surowe. Dodać przecier pomidorowy i pogotować jeszcze około 5 minut. Odlać 1 szklankę sosu pomidorowego z patelni.
Brokuł umyć, podzielić na mniejsze kawałki i gotować w wodzie z solą i cukrem, przez około 7 minut od zagotowania. Wyłożyć go na durszlak, aby pozbyć się wody.

Sos beszamelowy:
– 2,5 szklanki mleka
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– ok. 100 gram startego żółtego sera
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Włożyć masło i rozpuścić. Do niego dodać mąkę i mieszać przez chwilę łyżką, aż mąka wchłonie masło. Wlać mleko i wszystko mieszać rózgą. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową i nadal mieszać. W miarę podgrzewania sos zacznie gęstnieć.  Wtedy zdjąć rondel z kuchenki. Sos podzielić na 4 części.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na spód wyłożyć warstwę płatów makaronu. Na nie warstwę beszamelu, następnie 1/3 mięsa i brokułów. W ten sam sposób układać kolejne dwie warstwy lekko dociskając makaron. Całość przykryć płatami makaronu, na które należy wylać szklankę zostawionego sosu pomidorowego, wyłożyć ostatnią część beszamelu i posypać startym żółtym serem.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240C.

One thought on “Lasagne z mięsem i brokułami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *