Blok czekoladowy (na mleku w proszku)

Dziś mniej zdrowo. 🙂 Podróż sentymentalna w czasy młodości, kiedy przygotowywało się taką czekoladę z mleka w proszku ;).
Przepis Kasi R.

Składniki (forma o wymiarach 20 x 20 cm):
– 200 g masła
– 1 i ½ szkl. cukru
– 400 g mleka w proszku
– 6 czubatych łyżek kakao
– ½ szkl. wody
– 2 garście pokrojonych orzechów lub innych bakalii

Masło należy rozpuścić w garnku, a następnie dodać wodę i cukier. Gotować i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec wsypać przesiane kakao i mleko. Szybko wymieszać (masa zacznie tężeć, więc należy szybko działać J). Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Całość wylać na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Wyrównać wierzch. Odstawić do stężenia na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *