Zupa z pieczonej dyni

Dlaczego robię krem z dyni pieczonej? Żeby uprościć i przyśpieszyć przygotowanie 😉 Krojenie w kostkę twardej dyni czy jej obieranie, nie jest najprzyjemniejszym zajęciem. Dlatego kroję ją na ćwiartki, następnie mniej więcej na ósemki. Usuwam pestki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem i piekę w piekarniku, w temperaturze 180C przez około pół godziny. Pięknie wtedy odejdzie skórka i miąższ ładnie się zblenduje. 🙂

Składniki:
– ok. 1 kg dyni (waga po usunięciu pestek)
– 1 cebula
– pęczek włoszczyzny
– 2 l wody
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka startego imbiru
– sól, pieprz

Włoszczyznę obrać, włożyć do garnka zalać wodą, osolić. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu około 45 minut.
W tym czasie pokroić dynię, usunąć pestki. Przełożyć kawałki dyni na blaszkę z papierem do pieczenia. Skropić dynię olejem i piec około pół godziny w piekarniku, w temperaturze 180C.
Po upieczeniu usunąć skórkę dyni, a miąższ przełożyć do garnka z warzywami. Dołożyć obrane ząbki czosnku oraz starty imbir i całość zblendować. Doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta to dolać trochę wody.

2 thoughts on “Zupa z pieczonej dyni

  1. Fajny przepis ja jedynie razem z dynią piekę główkę czosnku przekrojoną na pół. Potem wystarczy wyjąć miękkie ząbki i dodać do zupy. Czosnek po upieczeniu dodaje zupie smaku ale nie aż takiego jak należałoby się spodziewać po całej główce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *