Gofry (bez proszku do pieczenia)

Jeśli w środku zimy zatęsknicie za latem, to koniecznie przygotujcie gofry. 🙂
Te są z przepisu Michel’a Roux.

Składniki (na 5  porcji z gofrownicy/waflownicy okrągłej):
– niepełna szklanka (160 g) mąki pszennej
– czubata łyżka cukru
– szczypta soli
– 50 g masła, roztopionego
– 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
– szklanka mleka (może być pół na pół z wodą gazowaną)

Wszystkie składniki, z wyjątkiem białek i szczypty soli , roztrzepać na gładką masę i odstawić na około 10 minut.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Masę (około 5 łyżek) wylać do nagrzanej gofrownicy (ustawionej na 5) i piec ok. 3-4 minuty.
Po wyjęciu upieczonych gofrów odłożyć je na kratkę lub oprzeć pionowo o garnek, żeby odparowały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *