Łosoś a la gravlax (marynowany)

Jeśli znudził się Wam łosoś wędzony, a jednocześnie pragniecie pysznego łososia do jedzenia na zimno (przystawki, kanapki, tortille i wiele innych wariantów) to wypróbujcie koniecznie ten przepis. Jest to propozycja zarówno na co dzień, jak i na przyjęcia. Tak przygotowany łosoś kompletnie zauroczył moją mamę. A poczęstowana została nim po raz pierwszy przez Dorotkę S.

Składniki:
– ok. pół kg łososia ze skórą
– 150 g soli
– 100 g cukru
– 8 ziarenek pieprzu czarnego
– 12 ziarenek jałowca
– 8 ziarenek ziela angielskiego
– 2 pęczki świeżego koperku

Pieprz, jałowiec, ziele angielskie rozkruszyć w moździerzu, a następnie wymieszać z solą i cukrem. Połowę tej mieszanki wysypać na spód naczynia i na niej ułożyć łososia skórą ku dołowi. Rybę przykryć dokładnie resztą soli z dodatkami, a na wierzch dodać drobno pokrojony koper. Naczynie owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 48 godzin. Po tym czasie zauważymy, jak marynata „wyciągnęła” wodę z ryby. Łososia delikatnie oczyszczamy z marynaty, wycieramy. Staramy się go nie moczyć.
Przechowujemy łososia w zamkniętym pojemniku w lodówce. Podajemy pokrojonego na cieniutkie plasterki.

One thought on “Łosoś a la gravlax (marynowany)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *