Kotleciki z ciecierzycy

Łatwe do zrobienia, choć trzeba je wcześniej zaplanować, żeby namoczyć cieciorkę. Za to są świetną alternatywą dla mięsa.

Składniki:
– 1 i ½ szkl. ciecierzycy
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 jaja
– sól, pieprz, chilli, majeranek
– bułka tarta do panierowania
Ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odlać wodę. Wlać świeżą, wsypać pół łyżeczki soli i gotować przez godzinę. Po ugotowaniu zblendować ją (nie musi być bardzo dokładnie).
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić drobno pokrojone czosnek oraz cebulę.
Połączyć wystudzoną masę z cieciorki z cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Wymieszać. Dodać jajka i znowu starannie wymieszać. Formować kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na patelni z małą ilością oleju.

2 thoughts on “Kotleciki z ciecierzycy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *