Faworki, chrusty – na kwaśnej śmietanie

Są już na blogu faworki z piwem wśród składników. Dziś przyszedł czas na inny rodzinny przepis, w który wyróżnikiem jest kwaśna śmietana. Przypominam, że przy faworkach trzeba użyć trochę siły :). Ciasto musi być cienko rozwałkowane. 🙂

Składniki:
– ½ szkl. kwaśnej śmietany
– 4 żółtka
– szczypta soli
– 2 szkl. mąki pszennej
– 1 kieliszek spirytusu (faworki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia)
– olej rzepakowy lub smalec do smażenia
– cukier puder do posypania

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać sól i powoli dodawać resztę składników, jednocześnie próbując je widelcem połączyć z mąką. Ciasto dobrze zagnieść, aby miało jednolitą, gładką strukturę. Może to zająć ok. 15 minut. Gotowe ciasto odłożyć na bok na około pół godziny i przykryć miską, aby nie wyschło.
Następnie odkrawać po kawałku ciasta i bardzo, bardzo cienko rozwałkować. Kroić podłużne paski, które na środku delikatnie przeciąć.
Jeden koniec faworka włożyć w rozcięcie i wyjąć z drugiej strony (zdjęcie).
Na wysokiej patelni podgrzać olej lub smalec. Gdy olej po włożeniu faworka syczy to znak, że temperatura jest wystarczająco wysoka i można smażyć (ok. 175C). Gdy jedna strona jest już delikatnie brązowa to należy drewnianym patyczkiem obrócić ciastko na drugą stronę. Upieczone odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
Na koniec opudrować.

One thought on “Faworki, chrusty – na kwaśnej śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *