Tarta z agrestem z kompotu

Mój zachowany w słoikach w postaci kompotu agrest, znalazł kolejne zastosowanie. 🙂 Pyszny jest zarówno z dodatkiem lodów, jak i bitej śmietany.

Składniki na spód (forma do tarty o średnicy 24cm):
– 1 szkl. mąki krupczatki
– 120 g zimnego masła
– 2 łyżki bardzo zimnej wody
– 1 żółtko
– 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki szybko ręcznie zagnieść (można też wykorzystać do tego malakser). Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez godzinę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na koniec wykleić ją ciastem, ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i znowu schłodzić w lodówce (kolejne pół godziny). Piekarnik nagrzać do 190C. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i na niego wysypać suchą fasolę lub ryż (aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia). Piec przez 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiec 10 minut do zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Składniki na wypełnienie:
– 1 litrowy słoik agrestu
– 1 galaretka agrestowa

Zawartość słoika wyłożyć na durszlak położony na garnku i oddzielić owoc od soku. Odmierzyć dwie szklanki soku (jeśli jest go za mało to uzupełnić wodą). Zagotować go, następnie zestawić z kuchenki i dokładnie rozpuścić w nim galaretkę. Zostawić do ostygnięcia.
Na upieczonym, ostudzonym spodzie ułożyć agrest z kompotu. Zalać go lekko gęstniejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Podawać z bitą śmietaną, lodami czy też bezą włoską (na zdjęciu).

One thought on “Tarta z agrestem z kompotu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *