Placek marchewkowy z imbirem

Po raz pierwszy tej zimy mamy prawdziwy śnieg :). Zdawało się, że najlepiej będzie do niego pasował placek marchewkowy z imbirem. 😉 Puszysty, aromatyczny. Spróbujcie.

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
– 1 i ½ szkl. mąki pszennej (tortowej)
– 2 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki (około 4 dużych marchewek)
– 4 jaja
– ¾ szkl. cukru
– 2/3 szkl. oleju słonecznikowego
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do pierników
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
– garść suszonych owoców (śliwek, moreli)
– garść orzechów (pokrojonych)

Jajka ubić do podwojenia objętości. Powoli dosypywać do nich cukier i nadal ubijać (powinny zmienić kolor na jaśniejszy). Dolać olej i miksować do połączenia.
W tym czasie w miseczce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Masę jajeczną połączyć z suchymi składnikami i wymieszać (nie miksować). Na koniec dodać bakalie i startą marchew. Znowu wymieszać.
Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg). Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a po tym czasie zdjąć obręcz, aby ciasto mogło odparować.
Placek można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub posmarować masą z serka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *