Sernik z rosą

Dziś powrót do przeszłości, czyli aksamitny sernik z rosą. Warto go sobie przypomnieć. 🙂

Składniki na ciasto (tortownica 26 cm):
– 1 i ½ szkl. mąki tortowej
– 3 żółtka
– ½ szkl. cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g masła

Wszystkie składniki (masło drobno pokroić) wrzucić do misy malaksera i miksować do momentu połączenia. Można również zagnieść ciasto ręcznie.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ciastem, które w kilku miejscach ponakłuwać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15 minut.

Składniki na masę serową:
– 1 kg sera mielonego z wiaderka
– 1 szkl. cukru pudru
– 1 budyń śmietankowy
– ½ szkl. oleju
– 3 jaja
– 1 żółtko
– 1 szkl. mleka

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Niezbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy (będzie rzadka). Wylać na podpieczony spód i piec ok. 50 minut w 180C.

Składniki na bezę:
– 4 białka
– ¾ szkl. cukru pudru

Najpierw białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie powoli dosypywać cukier i ubić do dokładnego połączenia.
Bezę wyłożyć na upieczony sernik i piec ok. 15 minut w 170 C. Beza nie będzie wysuszona, ponieważ zależy nam na efekcie rosy. Sernik studzić w piekarniku (zostawić uchylone drzwiczki).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *