Babeczki cukiniowe na obiad

Smaczna, bezmięsna propozycja obiadowa. Delikatne, wytrawne muffinki z pieczarkowym sosem. Przepis z programu Ugotowani z drobnymi zmianami.
Uwaga! Muffiny po upieczeniu upadną, dlatego podawane są odwrócone.

Składniki (na 5 sztuk o średnicy 9,5 cm):
– 80 g startego, twardego żółtego sera
– 1 mała cebula lub połowa dużej
– 1 ząbek czosnku
– 300 g cukinii (1 mała)
– pół łyżeczki soli
– 80 g mleka
– 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
– 2 jajka
Drobno pokrojone cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać je do startej na drobnych oczkach cukinii (małej nie trzeba obierać). Dołożyć resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek (do ¾ ich wysokości) i piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *