Pieczona dynia

Możemy ją zaserwować w daniu obiadowym zamiast ziemniaków. Choć moja rodzina woli, gdy ugnieciona widelcem trafi w formie pasty na kanapki :). Słodki smak dyni złamany czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem jest miłą odmianą. Jeśli wybierzecie dynię hokkaido, to nie trzeba jej obierać.

Składniki:
– dynia hokkaido
– sól, pieprz, tymianek, czosnek
– oliwa

Dynię dobrze umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wyrzucić pestki. Poukładać ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i drobno pokrojonym czosnkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20-30 minut. Na koniec posypać tymiankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *