Faszerowane pieczarki portobello

Jeśli chcecie zrobić smaczną i szybką, ciepłą przekąskę to jest to świetne rozwiązanie. U mnie tym razem pieczarki przygotowywała córka, to chyba najlepszy dowód na prostotę przepisu.

Składniki (ok. 14 dużych kapeluszy):
– 14 dużych kapeluszy pieczarek (portobello)
– 1 czerwona papryka
– 1 duży por
– kilka kulek mozzarelli
– kilka kawałków fety
– 100 g startego twardego żółtego sera
– sól, pieprz, majeranek, czosnek niedźwiedzi

Pieczarki oczyścić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić popieprzyć i posypać majerankiem. Następnie na każdej pieczarce ułożyć por (wcześniej pokroić jego białą część i krótko zeszklić na patelni z odrobiną masła klarowanego), drobno pokrojoną paprykę, kawałki fety lub mozzarelli (na części pieczarek feta, a na części mozzarella). Na wierzchu posypać odrobiną startego żółtego sera. Całość posypać czosnkiem niedźwiedzim.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *