Deser z dyni i kaszy jaglanej

Smaczny, zdrowy, nieskomplikowany, czyli wart zrobienia. 🙂


Składniki (na około 6 porcji):
– 1 szkl. kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
– połowę szklanki soku pomarańczowego lub więcej
– 300 g dyni
– ok. 3 dużych łyżek miodu (lub więcej w zależności od upodobań)
– pestki granatu do posypania
nutella z awokado
Około 300-gramowy kawałek dyni, z którego wcześniej zostały usunięte pestki włożyć do piekarnika. Piec przez 30 minut w 180C. Po przestudzeniu usunąć skórkę.
Kaszę wsypać do garnka, w którym wcześniej podgrzane zostały 2 łyżki oleju. Jaglankę prażyć mieszając przez chwilę, aż będzie pachnieć. Wtedy dolać szklankę wrzątku i znowu chwilę podgrzewać. Na koniec odlać płyn. Wlać 2 szklanki zimnej wody, garnek przykryć pokrywką i gotować do momentu całkowitego wchłonięcia płynu.
Po lekkim przestygnięciu do kaszy dodać sok pomarańczowy, upieczony miąższ dyni i miód. Całość zblendować. Jeśli masa będzie zbyt zwarta to dolać jeszcze soku.
Mus rozłożyć do miseczek. Przybrać go nutellą z awokado (tutaj przepis: http://gotujemyrodzinnie.blog.pl/2015/11/25/nutella-z-awokado/)  i granatem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *