Chlebek dyniowy

Niewiele cukru, niewiele tłuszczu. Ot, taka alternatywa dla tradycyjnych deserów.

Składniki (na jedną keksówkę):
– 400 g startej na małych oczkach dyni (3 szklanki)
– 4 jajka
– pół szkl. cukru
– pół szkl. oleju
– 2 szkl. mleka
– 3 szkl. mąki pszennej
– 3 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1 łyżeczka cynamonu
Dynię obrać ze skórki, wyrzucić nasiona i zetrzeć ją na małych oczkach.
Jajka ubić mikserem, aż podwoją objętość. Dolać mleko, olej i ponownie zmiksować. Dołożyć przesianą mąkę, wymieszaną z sodą oraz przyprawami i dokładnie wymieszać (już nie miksować). Na koniec dodać dynię i ponownie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi.
Piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chlebek jest gotowy. Odczekać 10 minut, a następnie wyjąć chlebek z foremki i zostawić do ostygnięcia na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *