Brownie z cukinii

Coś dla miłośników czekolady :). Smak brownie, choć znacznie mniej tłuszczu. Cukinii nikt z jedzących nie rozpoznaje.

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
– 100 g masła w temperaturze pokojowej
– 2 jaja
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 500 g startej na średnich oczkach cukinii (małą ścieramy w całości, a z dużej najpierw pozbywamy się pestek)
– 2 i ½ szkl. mąki pszennej
– ½ szkl. jogurtu naturalnego lub maślanki
– 1 szkl. cukru
– 3 czubate łyżki kakao
Mikserem utrzeć masło z cukrem (do momentu, kiedy masa będzie znacznie jaśniejsza). Następnie wciąż miksując pojedynczo dodawać jajka. Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier, kakao oraz jogurt. Miksować do połączenia składników. Dodać startą cukinię i wymieszać łyżką (wcześniej lekko ją odcisnąć i odlać płyn).
Masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 80 minut (sprawdzić patyczkiem).

2 thoughts on “Brownie z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *