Risotto z dynią

Słodycz dyni w zestawieniu z czosnkiem, cebulą i pikantnymi przyprawami, czyli taki słodko-pikantny, bezmięsny obiad. Wymaga użycia siły na etapie obierania i krojenia dyni. Reszta procesu nie jest kłopotliwa.

Składniki:
– 500 g dyni
– 1 i ½ szkl. ryżu
– 1 cebula, pokrojona drobno
– 1 ząbek czosnku, pokrojony
– ¾ szkl. białego wina
– ok. 1 l bulionu
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz, listki z 3 gałązek tymianku i 3 gałązek rozmarynu

Z dyni usunąć pestki, obrać skórkę i pokroić, aby uzyskać niedużą kostkę.
Na patelnię wlać łyżkę oleju. Zeszklić na nim drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodać surowy ryż i mieszać podgrzewając około 3 minut. Wlać wino i od czasu do czasu mieszać. Gdy ryż wchłonie wino to dolewać małymi partiami bulion (za każdym razem, gdy ryż wchłonie płyn). W momencie, kiedy ryż widocznie zwiększy swoją objętość to dodać pokrojoną dynię. Kiedy ryż będzie wystarczająco miękki to zdjąć risotto z kuchenki, dodać masło oraz przyprawy i całość wymieszać. Na wierzch można zetrzeć parmezan.

2 thoughts on “Risotto z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *