Sernik gotowany (bez pieczenia)

Prosty do wykonania sernik na herbatnikach (bez pieczenia). Być może pamiętacie ten smak z dzieciństwa, w połączeniu z biszkoptem. Tym razem z piękną, błyszczącą polewą czekoladową.
Wersja z przepisu Joli.

Składniki (forma o wymiarach 39 x 25 cm):
– 200 g masła
– 1 i ½ szkl. cukru
– 2 opakowania cukru wanilinowego
– 1 kg białego mielonego sera (wiaderko)
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1/3 szkl. mleka
– herbatniki

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na spodzie poukładać herbatniki.
W garnku rozpuścić masło, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy i chwilę mieszać, cały czas podgrzewając. Dodać ser i kontynuować mieszanie. Dołożyć jajka i mieszać do momentu zagotowania masy. Wlać mleko z mąką ziemniaczaną i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Połowę masy wylać na herbatniki. Następnie ułożyć kolejną ich warstwę i na nią wylać resztę sera. Wierzch ponownie wyłożyć ciastkami. Ciasto odstawić do wystygnięcia.

Polewa:
– 100 g masła
– 14 łyżeczek cukru
– 12 łyżeczek wody
– 2 czubate łyżki kakao

Wszystkie składniki umieścić w garnku i masę doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Zestawić z ognia i umieścić garnek z polewą w zimnej wodzie, aby ją przestudzić. Lekko gęstniejącą wylać na schłodzony placek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *