Dżem z winogron

Nadszedł czas zbierania winogron z przydomowego ogródka. Z części ciemnych powstał dżem. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale za to zbieranie winogron jest szybkie i łatwe. 🙂
Winogrona są bogate w: witaminy z grupy B, C, A, pektyny, garbniki, karoteny, potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, cynk, miedź, bor, chrom, sód, mangan, jod i żelazo. Ponadto, występują w nich polifenole, które działają przeciwnowotworowo i przeciwutleniająco. Wszystko to sprawia, że warto „pobawić się” w zrobienie tego dżemu. Zaproponowana forma przygotowania dżemu sprawia, że są w nim drobne fragmenty pestek (w zależności od mocy blendera), ale pestki winogron są równie wartościowe, co miąższ i skórka.

Składniki:
– 2 kg winogron bez gałązek
– 1 kg cukru
– sok z połowy cytryny

W garnku z grubym dnem umieścić winogrona i wsypać cukier. Całość gotować na małym ogniu, często mieszając, około półtorej godziny. Następnie małymi porcjami blendować masę. Zblendowaną miksturę przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się dużych kawałków pestek. Przetarty dżem gotować na małym ogniu do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (nie zapominać o mieszaniu). Na koniec dodać sok z cytryny i gorący dżem wlewać do czystych słoików. Słoiki ułożyć w dużym garnku. Wlać do niego wodę, do ¾ wysokości słoików i gotować 10 minut od momentu wrzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *