Curry z indyka z cukinią

Egzotyczne składniki są już do kupienia niemal wszędzie. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybki i prosty obiad to możecie przygotować curry. Pasta curry jest w tym wypadku składnikiem koniecznym, ale za to wystarcza na długo. Uwaga! Przy zakupie pasty curry czytajcie etykiety – jest na nich informacja o stopniu pikantności. Danie można podawać z ryżem, kaszą, makaronem itp.

Składniki:
– 400 g filetu z indyka
– 1 nieduża cukinia (u mnie żółta)
– 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– sól
– 400 ml mleka kokosowego
– sok z połowy cytryny

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
Indyka drobno pokroić i posolić. Przełożyć go na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Chwilę podsmażać, dołożyć cukinię. Ponownie podsmażać przez chwilę, a następnie wlać mleko kokosowe. Dołożyć pastę curry i całość dusić, ale cukinia nadal ma być chrupka. Doprawić startym imbirem, sokiem z cytryny i solą (jeśli będzie potrzebna). Na koniec dołożyć łyżeczkę brązowego cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *