Zupa krem z cukinii

W tym roku „spływa” do mnie z różnych stron bogactwo cukinii. Cieszę się, bo to takie wdzięczne warzywo, które sprawdza się zarówno w daniach obiadowych, jak i ciastach czy przetworach. Pewnie dlatego rodzina jeszcze się nie zbuntowała.

Składniki:
– 2 l bulionu
– 1 duża cukinia lub 2 małe
– pęczek włoszczyzny
– pęczek lubczyku
– sól, pieprz, ziele angielskie
– 1 łyżka startego imbiru
– 1 łyżeczka cukru

Do bulionu włożyć obraną włoszczyznę oraz umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię (z dużych egzemplarzy trzeba usunąć gniazda nasienne, nie ma konieczności obierania). Dołożyć liście lubczyku, ziarna ziela angielskiego i gotować do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Całość dokładnie zblendować i doprawić solą, pieprzem, dodać starty imbir i jedną łyżeczkę cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *