Sos do hamburgerów ze śliwek, jabłek i pomidorów

Domowy, pyszny sosik do hamburgerów, tortilli czy potraw z grilla. Sprawdzi się również na pizzy ;). Można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku ok. tygodnia.

Składniki:
– 2 duże jabłka
– 8 ciemnych śliwek
– 3 duże pomidory
– 1 łyżka miodu (lub trochę więcej jeśli owoce będą bardzo kwaśne)
– 2 łyżki octu balsamicznego
– sól, pieprz, chilli

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać do nich pokrojone śliwki (bez pestek) oraz pokrojone pomidory (wcześniej każdy z nich sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki). Dusić około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zblendować na gładko i na koniec doprawić najpierw solą, pieprzem i chilli, a na koniec octem oraz miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *